Direct Contact? +31 (0)88 033 19 00 / info@duravert.com
DuraVert Officieel Portacool Luchtkoelers Agent
DuraVert is dé agent van Portacool Luchtkoelers in de Benelux en Duitsland.

Mobiele luchtkoeler onderhoud

Het onderhouden van uw luchtkoeler is een cruciaal onderdeel voor een optimale levensduur. Net als ieder ander elektronisch apparaat vraagt uw mobiele luchtkoeler ook onderhoud. Bij nalatigheid van dit onderhoud ontstaat de mogelijkheid dat uw airconditioning kleine gebreken vertoont of in het ergste geval helemaal niet meer naar behoren functioneert. Benieuwd naar hoe u het best uw mobiele luchtkoeler kunt onderhouden? Lees dan snel verder, wij vertellen u alles wat u moet weten!

Onderhoud mobiele luchtkoeler

Bent u in het bezit van een mobiele luchtkoeler, zoals een Portacool luchtkoeler? Dan verzorgt u enkel de schoonmaak. Een mobiele luchtkoeler heeft geen periodiek onderhoud nodig, dit is alleen noodzakelijk voor vaste en split airconditioners. Wel moeten de volgende elementen regelmatig gereinigd worden: luchtfilters, afvoerslang, condens opvangbak en natuurlijk het apparaat zelf. Hoe gaat dit in zijn werk? Vrij simpel, maar u moet natuurlijk wel weten hoe u het onderhoud van de mobiele luchtkoeler moet aanpakken. Wij helpen u hiermee met de volgende tips.

1. Start met schoonmaak van de luchtfilters

Maakt u actief gebruik van uw mobiele luchtkoeler, dan raden wij aan om de luchtfilters wekelijks te reinigen. Wat heeft u nodig? Een stofdoek en een stofzuiger! Met de stofdoek zorgt u ervoor dat alle vastzittende stof loslaat van het luchtfilter, om dit daarna met de stofzuiger volledig op te zuigen. Zit het filter zodanig onder het stof dat het lastig weg te halen is? Dan kunt u deze voorzichtig afspoelen met wat water of in lauw water laten losweken. Let er dan wel op dat het filter helemaal droog is voordat deze wordt teruggeplaatst. Maak ook geen gebruik van agressieve schoonmaak- of reinigingsmiddelen, dit kan de luchtkoeler namelijk beschadigen!

2. Afstoffen van de afvoerslang

Start met de afvoerslang van zowel de luchtkoeler als de raamafdichting af te halen. Verwijder het meeste vuil al met een stofzuiger of doek, gebruik geen water! Water in de afvoerslang kan zorgen voor lekkages of schimmelvorming. Vervolgens gebruikt u een groot laken, deze laat u door de afvoerslang zakken. Als het goed is kunt u aan beide kanten van de afvoerslang het laken vasthouden. Trek het laken heen en weer, zodat vastzittende stof loskomt. Zet de afvoerslang rechtop en schud er goed maar zorgvuldig mee, zodat al het losgekomen stof kan vallen.

3. Reinigen én legen van de opvangbak

Dit is het gemakkelijkste klusje tijdens het onderhoud van uw mobiele luchtkoeler. Het reinigen en legen van de opvangbak op regelmatige basis is al voldoende. Afhankelijk van uw apparaat klikt of schuift u de opvangbak eruit en gooit u het opgevangen water weg. Bij intensief gebruik wordt het aangeraden dit wekelijks te doen.

4. Apparaat zelf afstoffen

Er wordt niet snel aan gedacht, maar het omhulsel van het apparaat moet ook goed onderhouden worden. Dit hoeft niet veel moeite te kosten, wekelijks met een stofdoek of vochtige doek gevolgd door theedoek is al voldoende. Let echter wel goed op de hoeveelheid water op de doeken, bij overtollig water kan kortsluiting ontstaan. Spoel daarom nooit uw mobiele luchtkoeler af met water!

5. Controleren op gebreken

Het is wel zo verstandig om tijdens het onderhoud van uw mobiele luchtkoeler verschillende onderdelen te controleren. Zitten er geen knikken in de kabels? Komt er vocht uit de achterkant of onderkant? Moeten de filters worden vervangen? Is dit het geval, dan kunt u het beste contact opnemen met uw leverancier.

Mobiele luchtkoeler vullen

Hier is nog de nodige onduidelijkheid over, maar het antwoord is nee! Een mobiele luchtkoeler vullen is NIET NODIG. Sterker nog, als consument heeft u hier geen mogelijkheid toe. De koelvloeistof in uw mobiele luchtkoeler gaat zelfs langer mee dan de mobiele luchtkoeler zelf! De enige reden waarom u uw mobiele luchtkoeler zou moeten vullen is omdat deze lekt, wat niet mag gebeuren.

Mobiele luchtkoeler reparatie

Toch kan het altijd voorkomen dat u onverhoopt tegen een defect aanloopt, ondanks het juiste onderhoud aan uw mobiele luchtkoeler. Start de luchtkoeler niet meer op? Blaast de luchtkoeler geen koude lucht meer? Lekt er water of koelvloeistof uit de luchtkoeler? Dan is een mobiele luchtkoeler reparatie aangeraden. Laat uw mobiele luchtkoeler reparatie uitvoeren door een vakman, zo voorkomt u (nog) grotere schaden en blijven de kosten minimaal. Neem gerust contact met ons op, wij maken uw mobiele luchtkoeler weer zo goed als nieuw!